Otak kiri dan Visual???

Setelah saya iseng iseng mengeklik sebuah link dari blog pak Budi Rahardjo untuk analisa tipe pengguna otak, saya dapatkan hal yang kaya gini. hasilnya hampir sama dengan punya pak budi

Your Brain Usage Profile:

Auditory : 18%
Visual : 81%
Left : 62%
Right : 37%

ajunk, you are somewhat left-hemisphere dominant and a predominantly visual learner, an interesting blend of characteristics!

You are an intensely visual person, active and continuously searching. As such, there is no rhythm or beat to limit your learning. You are constantly absorbing and imaging. Your tendency to be left- hemisphere dominant, however, creates some difficulties. You continue to attempt to structure all that input and categorize it, at the same time continuing to seek out new input while “reflecting” in what you have already gained.

With your visual orientation absorbing so much input, you sometimes utilize your left-brain focus to identify logical aspects of what you perceive and may become overwhelmed by details.

When faced with situations where you have to rely on verbal input exclu- sively, you may find yourself needing to work more on maintain- ing an “overview” or perspective in order to fully grasp the material. It is likely that “sketching out” a representation of material that you are listening to will enhance your understanding and recall of the material. Drawing diagrams and note- taking allow you to “see” the relationships and absorb them more fully.

You tend to focus on details and are generally logical and organized. You have an intensity which is evident to others and yet can feel comfortable with the applied aspects of learning, the practical.

Given that you are somewhat goal-directed, the difficulty with being so visual is that you continuously “see” new goals and thus may be drawn from one to the other or at least forced to think about them within present structures. Because of your visual processing mode, you are regularly faced with tolerating and integrating ambiguity, a process which disrupts the equilibrium of your left-hemisphere preeminence.

It is likely that you are restless continuously and do not feel challenged. You may well explore engaging in activities which enhance right-hemisphere functioning which would reduce some of the tension you might currently be experiencing.


Tuh, khan’. pantesan saya tidak bisa nangkep dengan baik kalo orang menerangkan hanya dengan kata-kata. Yang terakhir, pas ada presentasi geokom kemaren, mahasiswa dsuruh menulis apa poin yang diterangkan oleh masing-masing orang yang presentasi. hasilnya??? saya tidak bisa menyimpulkan, dan akhirnya cuma nyontek temen sebelah saya.hahaha…..

trus pas giliran saya maju, saya mencoba menerangkan dengan menggambar flow chart. eh, ternyata sama dosennya gak boleh dan cuma boleh menerangkan dengan kata-kata. akhirnya saya agak kelabakan sendiri gimana neranginnya. hihihi…(turun…turun!!!!)

Keterangan diatas ternyata juga tepat dengan posting saya kemaren tentang saya yang tidak bisa fokus mengerjakan sesuatu hal, dan selalu beralih ke topik yang baru, seperti pernyataan pada kalimat ini:

Given that you are somewhat goal-directed, the difficulty with being so visual is that you continuously “see” new goals and thus may be drawn from one to the other or at least forced to think about them within present structures”…

jadi…intinya??? bagaimana cara mengkombinasikan pola berfikir tersebut untuk hasil yang maksimal????

(masih blom ngeh’ )

sekarang :

apa dulu ya yang mau dikerjain??? (banyak banget agenda tak tercatat yang bikin bingung)

– advancing GPR process (cari klu)

– buat  laporan KP

– baca PDF dan powerpoint yang seabrek (andai punya waktu …….)

– cari referensi bahan-bahan u presentasi ke pak soni, dll


nb:

well, akhirnya saya bisa mememulai juga sesuatu yang jadi pertimbangan saya selama ini. fokus …fokus!!!

One Comment to “Otak kiri dan Visual???”

  1. lu jangan majuin apa yang memang bukan kekuatan lu, cukup ditutup aja sama kemajuan lu di kekuatan lu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: